Tiden går snabbt och det har gått ganska många veckor sedan jag fick möjligheten att hänga Anders och vänner till nord Norge för att vara med på deras årliga laxfiske. Min erfarenhet av fiske är väldigt begränsat så det här blev en se och lära upplevelse. Kanske är det min disconnect med fiskets finare detaljer som gjort att det har tagit tid för mig att få ihop några bilder från turen. Men en tjurig dator och andra detaljer har också bidragit. Här kommer i alla fall ett gäng bilder.
Att lyssna på dessa inbitna flugfiskare gör mig delvis vilsen. Planerandet av de bästa poolerna, berättandet om tidigare imponerande fångster, slitna tafsar, krokval och annat fikonspråk gör mig lätt förvirrad. Men förväntningarna på morgondagen, behoven av nya prylar och finesserna i de små detaljerna är precis det samma som hos oss andra inbitna entusiaster. Härligt känner sig hemma med snacket, precis som hos ett gäng naturfotografer när de förbereder en kommande dags utflykt.


Min första tur till Varanger på det här sättet blev lite annorlunda än det jag förväntat mig från fototidskrifter och olika reportage men inte mindre angenämt. Det storslagna landskapet, fokuset på laxarnas vandring och djurlivet i övrigt var imponerande. Mer överraskande för mig var hur mycket människor som bor här långt uppe i norr, hur förvånansvärt grönt det var på sydsidan av Varanger och lämningarna av mångtusen årigt boende i området.


Att komma ut från de för mig vanliga miljöerna i tätorter och ut i de stora landskapen är bland det bästa jag vet. Här är himlarna häftiga, bergen spännande, örnarna glider över landskapet och blicken kan vandra fritt längs med den fjärran horisonten (om vädret tillåter).


Det skiftande vädret är vad det är och man får ta det man får, både bra och dåligt. Men det ger ibland oväntade upplevelser som vi får försöka utnyttja till det bästa. Det är en blandning av frustration och entusiasm som bidrar till att våra hobbys, oavsett vad vi sysslar med, alltid förändras.

Tack killar för jag fick hänga på er till denna vackra plats och dela er upplevelse och passion.

Till bildgalleriet