Vad händer om man lämnar något efter sig i Arktis när man reser vidare? Inte mycket och det är precis så det är med den fd ryska gruvorten Pyramiden. Staden som hyste mer än 1200 människor men övergavs står kvar mer eller mindre intakt nästan 20 år efter staden utrymdes. Den mesta nedbrytningen och skadegörelsen man kan se är orsakad av människor inte naturen.

Det kalla klimatet i polartrakten gör att nedbrytningen av organiska material går ytterst långsamt. Detta är en del i att miljön i Arktis och Antarktis är så känsliga för föroreningar. Det blir uppenbart att det stämmer när man vandrar in i den i stort sett övergivna gruvstaden.

Här bröt Sovjet kol från 20-talet, då man övertog rättigheterna från svenska exploatörer, fram till 1998 då man lämnade. Idag bor här 8 ryssar som underhåller de få faciliteter som fortfarande är igång och ta hand om gästande turister.

Här fanns en stad med relativt hög levnadsstandard mitt ute i ödemarken. De kulturella faciliteterna var fantastiska för en liten ort, det fanns skola, dagis, bio, teater, kulturhus och sportcenter. Det var också en industri med aktivt kolbrytning med alla kopplade faciliteter i form av verkstäder och vad som behövdes för bostäder etc.

Jag besökte Pyramiden två gånger under en resa hit 2016 och har lämnat kvar ett starkt minne. Det är lite speciellt varje gång jag kommer in bland de här bilderna på min dator. Jag fastnar i detaljerna och finner att jag lägger tid att bläddra fram och tillbaka bland bilderna för att fånga den där speciella känslan som jag hade när jag var på plats.

Du kan titta på fler bilder från det här besöket i det här länkade bildgalleriet.